Anatomia e një pjatance përzierje djathrash

rsz_cheeseboard-visual-v2

Nata e Vitit te Ri do te ishte akoma me e plote nese ne mes do te vendosej nje pjatance me djathra te ndryshem te cilet shoqerojne veren e kuqe, perpara se te shtrohet darka. Pjatanca per tu quajtur e plote, duhet te permbaje 5 lloje te ndryshme djathrash te cilat perfshijne:

1. Djath gjysme te forte si Cheddar (lex: Çedar), Asiago (lex: Aziago), Gouda (lex: Guda), Provolone e tymosur ose e embel, Edam, Scamorza (lex: Skamorca) etj.  Shoqerohet mrekullisht me recel ftoi.
2. Djath te bute si Brie (lex: Bri), Camembert (lex: Kamembert) etj. Shoqerohet me rrush te kuq ose recel kumbulle.
3. Djath me damare blu ose djath me myk si Roquefort francez (lex: Rokefort), Gorgonzola italiane (lex: Gorgonxola) apo Stilton anglez. Shoqerohet me krekers, rrush te thate, fiq te thate ose te fresket, dardha te prera ne copa te vogla dhe arra.
4. Djath me qumesht dhie apo dele si Chèvre (lex: Shevre). Shoqerohet me feta dardhash ose mango te fresket.
5. Djath i forte, si Grana Padano, Parmiggiano Reggiano (lex: Parmixhano Rexhano), Pecorino Romano (lex: Pekorino Romano) etj. Shoqerohet me krem uthulle balsamike, arra, bajame apo fiq.

Djathrat duhet te jene te gjithe ne temperature ambjenti ne momentin e servirjes, prandaj duhet ti nxjerrim nga frigoriferi te pakten 2 ore perpara. Copat e djathit qe mbesin, mund ti mbeshtjellim me leter furre ose alumini dhe ti ruajme ne nje vend te fresket. Nuk duhet perdorur leter celofoni sepse djathrat do te “djersisin” dhe do te humbasin shijen e tyre.

Foto nga: http://inspiration.sainsburys-live-well-for-less.co.uk/